آشنایی با نرم افزار SPSS1
(Statistical package for the social sciences)
پس از انتخاب مسأله و بیان اهمیت و ضرورت آن به تبیین علی(causal explanation) با استفاده از تکنیکهای ابزاری به تجزیه و تحلیل دادهها میپردازیم.
نرم افزار SPSS یک بسته نرمافزار آماری ویژه علوم اجتماعی است که در دهه 1960 طراحی و از دهه 1970 مورد استفاده همگانی قرار گرفته است. ابتدا این نرمافزار جهت کاربرد در دانشگاه استانفورد شیکاگو طراحی شد ولی بعدها در پژوهشهای بسیار زیادی در زمینههای موضوعی متعدد از جمله بازاریابی، علوم بهداشتی، مسائل مالی شرکتها، تعلیم و تربیت و ... به کار گرفته شد در سال 1990 نسخة حرفهای و در عین حال سادة آن طراحی و به قیمت مناسب در اختیار دانشجویان قرار گرفت.
تاریخچه نرم افزار SPSS
طراحان این نرمافزار یعنی نای (Nie)، هول (Hull) و بنت (Bent) با تخصصهای متفاوت این نرم افزار را بر پایه استفاده در عملیات آماری طراحی نمودند تا دادههای خام را به اطلاعات پردازش شده و مناسب برای تصمیمگیری تبدیل نمایند. بعدها این نرمافزار به یک نرمافزار بینالمللی تبدیل شد و طراحان آن فهمیدند که طرح آنها چیزی بیش از یک روش مفید برای تجزیه و تحلیل داده است و در واقع این نرمافزار یک محصول پویا و ماندنی است.
تواناییهای SPSS
پیشگویی از طریق تحلیل استنادی با توجه به تعهدات خاص به کاربران و تبدیل دادهها به نقشههای قابل اجرا و توانا کردن کاربران به اخذ تصمیم موفق و جذب بیشتر کاربران
نصب SPSS
از طریق دسترسی به فایلهای اینترنتی تحت پروتکل FTP و یا تهیه نسخه نرمافزار روی CD-ROM و انجام عملیات نصب که به طور خودکار در سیستم دنبال میشود و ساختن یک آیکون اجرایی از آن .
نمایش SPSS
اولین پنجره کاری صفحه کاربرگ (Data editor) است که دادهها را در آن وارد مینمایید و پس از تحلیل این نرمافزار نتایج را در صفحه نمایش میآورد.
صفحه کاربرگ دو قسمت دارد 1- صفحه ورود اطلاعات متغیرها 2- صفحه معرفی محدوده متغیرها، در قسمت اول متغیرها وارد و در بخش دوم محدودة متغییرها را تعریف مینماییم.
کارآیی SPSS
در این نرمافزار کاربر ضمن تعریف دادهها قادر میشود که روی پروندهها کار کند و رسم نمودار و گزارش گیری داشته باشد و روشهای آماری مانند آزمون تی، تحلیل واریانس، روشهای همبستگی، رگرسیون و ... را از طریق این نرمافزار انجام داده و موفق به کنترل خطاها شود و در نهایت به بررسی وضعیت عملکرد و بهبود روشها منتج گردد.
نتیجهگیری
هر پژوهشی در قسمت تجزیه و تحلیل به جهت تبیین و بیان روابط و مدل های علی نیاز به نرمافزاری دارد که با اخذ اطلاعات و ترکیبات آنها، قادر به ارائه گزارش و نمودارهای لازم شود و با جمعبندی دادهها از لحاظ کمی و کیفی با استفاده از فرمولهای متعدد آماری از رگرسیون و همبستگی تا مقیاس سازی جهت پایایی و سازگاری درونی و تحلیل متغییرها، پایایی پرسشنامه را معین کند و در خاتمه به خوبی به تحلیل دادهها و تصمیمگیری موفق نایل آید.
مروری بر تاریخچه نرم افزار
(Statistical Package for Social Science) SPSS
مدتی پیش تعدادی از بچه های کمیته تاریخچه ای از SPSS خواسته بودند. بد ندیدم که خلاصه ای از اون رو اینجا قرار بدم، امیدوارم براتون جالب باشه.
با گسترش تفکر علمی(دارای ساختار و عاری از نظرات شخصی) و نیز تولید حجم بالای اطلاعات خام در تمامی شاخه های علمی و کاربردی، استفاده از ابزاری که قادر به توصیف، خلاصه سازی، استنباط و نهایتا نتیجه گیری در مورد موضوع مورد بررسی باشد، ضروری مینماید. این ابزار در قالب علم آمار در بیشتر حوزه های علوم از پزشکی و روانشناسی تا علوم انسانی و مهندسی و ... با سرعت چشم گیری مورد استفاده قرار گرفته است. پیچیدگی محاسبات آماری از یک سو و حجم بالای داده ها از سوی دیگر، نیاز به استفاده از قدرت محاسباتی کامپیوتر ها را در تجزیه و تحلیل داده ها بوجود آورد. از این رو توسط متخصصین کامپیوتر با همکاری متخصصین آمار و سایر رشته های مرتبط، نرم افزارهایی طراحی شدند که انجام عملیات طولانی و محاسبات پیچیده آماری را در مدت زمانی کوتاه میسر ساختند. در این بین برخی از نرم افزارها از اقبال عمومی بیشتری در میان محققین و حتی متخصصین آمار برخوردار شدند. یکی از این نرم افزارها که به دلیل سادگی کار کردن با آن و نیز پوشش نسبتا مطلوب روش های آماری در کشور ما به پر استفاده ترین نرم افزار آماری بدل شده است، SPSS نام دارد.
در سال 1968، سه جوان با نام های "Norman H. Nie" و "C. Hadlai Hull" و "Dale H. Bent" یک سیستم نرم افزاری را با ایده تبدیل داده های خام [1]به اطلاعات ضروری برای انجام تصمیم گیری [2]ها بنا نهادند. کارها ی ابتدایی بر روی SPSS در دانشگاه استنفورد و به منظور استفاده محدود صورت گرفت.